Wednesday, July 19, 2017

Ayam Masak Merah

Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong 12 ketul, lumur garam + kunyit & goreng separuh masak.
250 ml air 
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa - saya tambah

Bahan Tumis:
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
Minyak utk menumis

Bahan bahan kisar halus:
4 biji bawang besar
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
3 batang serai - potong tipis
15 - 20 tangkai cili kering - rebus sebentar dan kisar
2 sudu besar  cili sos

Bahan bahan hiasan:
3 biji bawang besar - lagi sedap bwg holland
Kacang peas - opsyenal

Cara cara:
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumis. Kemudian masukkan bahan kisar dan gaul rata. Tumis sampai pecah minyak. 

Bila dah pecah minyak, masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Jika digoreng garing, ayam akan menjadi liat. Masukkan sedikit air (boleh tambah jika inginkan lebih berkuah), cili sos, bawang besar dan kacang peas. Dikacau rata dan biarkan seketika, Siap untuk dihidang. 


Pesanan kasih Sayang :
Mesti cuba ya...boleh juga ajarkan anak-anak supaya resepi warisan ini tidak hilang walau penulisnya sudah tiada..... 





No comments:

Post a Comment

Ayam Sambal Berlada

Bahan-bahan: daging ayam 1 kg,  daun salam 3 lembar serai 3 batang, cuci bersih dan diketuk lengkuas 3 cm, diketuk...