Wednesday, July 19, 2017

Ayam Rendang

Bahan bahan:
2 ekor ayam
1 kg santan 
2 keping asam keping - ikut rasa
Garam 
Gula
Sedikit kerisik - opsyenal utk warna gelap
10 helai daun limau purut atau 5 helai daun kunyit (dihiris tipis)

Bahan untuk dikisar dan ditumis:
1/2 kg bawang merah - hiris
5 labu bawang putih - hiris
4 inci halia - hiris
4 inci lengkuas - tumbuk
2 inci kunyit hidup - tumbuk
4 batang serai - titik
4 senduk cili kisar - ikut suka pedas

Bahan Tumis:
Kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
2 bungkus serbuk kari ayam


Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan hiris serta serai sehingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan kunyit serta lengkuas yang ditumbuk. Tumis sehingga cili benar benar garing.

Masukkan ayam dan gaul rata sehingga ayam kecut. Masukkan sedikit santan cair bagi membolehkan ayam masak. Setelah itu, baru dimasukkan semua santan dan masak dengan api perlahan sahaja. 

Akhir sekali, masukkan kerisik, garam, gula dan asam keping secukup rasa. Masak sehingga kuah kering dan pecah minyak. Jika suka, boleh taburkan daun kunyit yang dihiris halus atau daun limau purut sebelum ditutup api. Sedia untuk dihidangkan bersama ketupat daun palas atau lemang di hari raya.

Kacau sehingga kuah menjadi kering. Bila dah nampak kering. boleh lah diangkat. Tapi saya biarkan ianya sedikit berkuah untuk dimakan dengan nasi.
Pesanan kasih Sayang :
Mesti cuba ya...boleh juga ajarkan anak-anak supaya resepi warisan ini tidak  hilang walau penulisnya sudah tiada..... 


No comments:

Post a Comment

Ayam Sambal Berlada

Bahan-bahan: daging ayam 1 kg,  daun salam 3 lembar serai 3 batang, cuci bersih dan diketuk lengkuas 3 cm, diketuk...