Wednesday, July 26, 2017

Ayam Masak Lemak Padang

Bahan bahan:
1/2 ekor ayam
8 biji cili padi
2 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
1 asam keping
Garam
Gula
5 helai Daun limau purut 
Santan secukupnya

Kisar cili, bawang merah dan kunyit hidup. Masakkan dengan santan hingga mendidih. Masukkan ayam, kacau rata. Kemudian masukkan asam keping, garam, gula dan daun limau purut. Sesuaikan rasa dan kepekatan. Bolehlah diangkat dan dimakan dengan nasi panas panas.

Pesanan kasih Sayang :
Mesti cuba ya...boleh juga ajarkan anak-anak supaya resepi warisan ini tidak  hilang walau ibunya sudah tiada ....



No comments:

Post a Comment

Ayam Sambal Berlada

Bahan-bahan: daging ayam 1 kg,  daun salam 3 lembar serai 3 batang, cuci bersih dan diketuk lengkuas 3 cm, diketuk...