Wednesday, July 26, 2017

Ayam Rosemary


Bahan-bahan:
1 ekor ayam potong 12
garam secukupnya
gula secukupnya 
1 cawan santan 

Bahan bahan untuk dikisar:
15 biji Cili kering
7 biji Cili merah
2 labu Bawang besar
3 labu Bawang putih
2 inci Halia
4 batang Serai (titik)
4 camb Sos tomato & sos cili
4 biji Tomato buah (potong)
Bawang besar (hiris bulat utk hiasan)
Daun sadri sebagai hiasan

Cara cara:
Ayam potong ikut suka.  Dilumur garam dan kunyit dan digoreng separuh masak.  

Bahan bahan lain di blend dan ditumis hingga garing dan naik minyak.  Masukkan sos tomato, sos cili, garam dan serbuk perasa.  Masukkan sedikit air jika terlalu pekat.

Masukkan ayam yang telah digoreng. Masukkan santan dan sesuaikan rasa.  Akhir sekali masukkan tomato dan bawang besar hiris. Sesuaikan kepekatannya dan siap. Tabur daun sadri sebagai hiasan. Warnanya agak ros kerana dimasukkan santan.

Pesanan kasih Sayang :

Mesti cuba ya...boleh juga ajarkan anak-anak supaya resepi warisan ini tidak  hilang walau ibunya sudah tiada..... 

No comments:

Post a Comment

Ayam Sambal Berlada

Bahan-bahan: daging ayam 1 kg,  daun salam 3 lembar serai 3 batang, cuci bersih dan diketuk lengkuas 3 cm, diketuk...