Wednesday, July 19, 2017

Ayam Rendang Resepi Khas Dapur Puan

Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong 12 
1 biji kelapa (santan pekat)
4 - 5 helai daun limau purut
2 batang serai - titik
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar serbuk jintan manis
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 asam keping
Garam
Gula

Bahan Kisar:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai
4 hiris lengkuas
3 cm halia
1 inci kunyit hidup
15-20 tangkai cili kering

Cara cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan bahan kisar sehingga keluar minyak. Masukkan serbuk jintan manis dan jintan putih. Bila dah naik bau, masukkan pula ayam. 

Bila kuah telah mendidih dan ayam kecut, masukkan pula santan pekat. Kacau rata sehingga hampir pecah minyak.
 

Masukkan kerisik dan daun limau purut. Gunakan api kecil dan sentiasa kacau untuk mengelakkan bawah nya menjadi hangus. Masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa. 

Kacau sehingga kuah menjadi kering. Bila dah nampak kering. boleh lah diangkat. Boleh juga dibiarkan ianya sedikit berkuah untuk dimakan dengan nasi.

Pesanan kasih Sayang :

Mesti cuba ya...boleh juga ajarkan anak-anak supaya resepi warisan ini tidak  hilang walau ibunya sudah tiada..... 

No comments:

Post a Comment

Ayam Sambal Berlada

Bahan-bahan: daging ayam 1 kg,  daun salam 3 lembar serai 3 batang, cuci bersih dan diketuk lengkuas 3 cm, diketuk...