Bahan bahan:
1 ekor ayam - potong
12
1 biji kelapa (santan
pekat)
4 - 5 helai daun limau
purut
2 batang serai - titik
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar serbuk
jintan manis
1 sudu besar serbuk
jintan putih
1 asam keping
Garam
Gula
Bahan Kisar:
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai
4 hiris lengkuas
3 cm halia
1 inci kunyit hidup
15-20 tangkai cili
kering
Cara cara:
Panaskan minyak dan
tumis bahan bahan kisar sehingga keluar minyak. Masukkan serbuk jintan manis
dan jintan putih. Bila dah naik bau, masukkan pula ayam.
Bila kuah telah mendidih dan ayam kecut, masukkan pula santan pekat. Kacau rata sehingga hampir pecah minyak.
Masukkan kerisik dan daun limau purut. Gunakan api kecil dan sentiasa kacau untuk mengelakkan bawah nya menjadi hangus. Masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa.
Kacau sehingga kuah
menjadi kering. Bila dah nampak kering. boleh lah diangkat. Boleh juga
dibiarkan ianya sedikit berkuah untuk dimakan dengan nasi.
Pesanan kasih Sayang :
Mesti cuba ya...boleh
juga ajarkan anak-anak supaya resepi warisan ini tidak hilang walau
ibunya sudah tiada.....
No comments:
Post a Comment