Bahan bahan
1 ekor
ayam-dipotong 12 ketul
2 helai daun kunyit dihiris
4 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit dihiris
4 helai daun limau purut
4 sudu besar kerisik
1 senduk cili kisar
2 asam keping
Garam, gula melaka dan serbuk perasa
Santan secukupnya
1 senduk cili kisar
2 asam keping
Garam, gula melaka dan serbuk perasa
Santan secukupnya
Bahan bahan dikisar
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
10 biji cili api
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
2 batang serai
Cara-cara
Masukkan ayam, bahan kisar dan cili kisar ke dalam kuali. Masak sekejap sehingga air ayam agak kering sebelum dimasukkan santan. Masak sehingga santan hampir kering.
Masukkan kerisik, garam, gula dan asam keping. Akhir
sekali masukkan daun kunyit yang dihiris dan daun limau purut. Sesuaikan
rasa dan kepekatan yang diingini.
Pesanan kasih Sayang :
Mesti cuba ya...boleh juga ajarkan anak-anak supaya resepi
warisan ini tidak hilang walau ibunya sudah tiada.....

No comments:
Post a Comment